Jelenlegi hely

Jogi nyilatkozat és bevezetés

Jogi nyilatkozat

A műnek erre a változatára a Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! licenc feltételei érvényesek: a művet a felhasználó másolhatja, többszörözheti, továbbadhatja, amennyiben feltünteti a szerző nevét és a mű címét, de kereskedelmi célra nem használhatja fel.

A szerző a lehetőségei szerinti legnagyobb gondossággal járt el a könyv írása közben. De ettől még számítani kell szerkesztői pontatlanságra, sőt nem zárható ki a tárgyi tévedés sem. Mindezzel együtt e könyv alkalmas az alapismeretek megszerzésére.

A kiadvány létrejöttét a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kara támogatta.

Bevezetés

Ezzel a jegyzettel arra vállalkozok, hogy a Kecskeméti Főiskola GAMF Karán tanuló műszaki informatikus hallgatók „kezébe” olyan írásos anyagot adjak, amely az előadások és gyakorlatok mellett további segítséget ad a Java nyelv alapjainak és alapvetőbb osztályainak alapos megismerésére.

A jegyzet használatához nem nélkülözhetetlen, de erősen javasolt az előadások látogatása és a gyakorlatokon való aktív részvétel. A jegyzet alapvetően a tanórák menetéhez kapcsolódó lineáris feldolgozásra készült, de a fejezetek egy része nem épít a közvetlen megelőző fejezetekre.

Az egyes fejezetek tananyagának elsajátításához az elméleti rész átolvasása után az ellenőrző kérdések alapos átgondolását, valamint a gyakorló feladatok megoldását javaslom. Enélkül a tantárgy teljesítése a hallgatók többsége számára nem lesz eredményes.

A jegyzet feltételezi a C++ programozási nyelv minimum közép szintű ismeretét. Az anyag elsajátítása ennek hiányában sem lehetetlen, de több időt kell ráfordítani.

A jegyzet alapos áttanulmányozása és a Java programozás komolyabb gyakorlása után akár a Sun Java programozói minősítésének megszerzésére is lehet készülni.

Köszönet

A jegyzet elkészítéséhez elsősorban a Sun Microsystems Java Tutorial-ját használtam. További információkért a http://java.sun.com oldalt, valamint az ELTE nehezen elérhető, de nagyon népszerű „Java Útikalauz programozóknak” című könyvét ajánlom.

Szeretnék köszönetet mondani a Sun-nak a Java megalkotásáért, a hallgatóknak, akik a jegyzet alapjául szolgáló Java Tutorial nyers fordításának elkészítésében részt vettek

A jegyzetről

Jelen jegyzet elkészülését több, mint tíz év oktatási tapasztalatai, jó néhány jegyzetként közreadott verzió előzte meg. Az előző verzióhoz képest a kisebb javítások és kiegészítések mellett a Java 6-7-8-as verziók néhány fontosabb újdonsága is bekerült.

A PDF formátumú jegyzeteimet eddig több tízezer alkalommal töltötték le, sok weboldalon ajánlják, és több egyetemen (pl. ELTE, BME, Óbudai Egyetem, Debreceni Egyetem, Szegedi Egyetem, pl. Java programozás) is használják kötelező vagy ajánlott irodalomként.

A jegyzet ára

  • 0 Ft a GAMF nappali vagy levelező tanrendű, a jegyzethez tartozó kurzust felvevő hallgatója
  • 0 Ft annak számára, aki nem találja hasznosnak
  • egy köszönő e-mail a nagy.gusztav@gmail.com címre azok számára, aki ugyan hasznosnak tartja, de fizetni nem tud érte
  • 3.000 Ft annak számára, aki hasznosnak találja és tud is érte fizetni

Ez utóbbi esetben a nagy.gusztav@gmail.com címre küldött e-mailben lehet jelezni a fizetési szándékot a számlázási cím megadásával.

Akik inspiráltak abban, hogy ezt az üzleti modellt alkalmazzam:

  • Jézus Krisztus, akitől (közvetve vagy közvetlen) mindent kaptam,
  • A szabad szoftveres közösség

Kecskemét, 2015. február
a szerző