A megfelelő indexű karaktert megkapjuk a String-en, StringBuffer-en vagy a StringBuilder-en belül, ha meghívjuk a charAt függvényt. Az első karakter indexe 0, az utolsó karakteré pedig a length()-1.

Például az alábbi forráskódban a 9. indexű karaktert kapjuk meg a String-ben:

String anotherPalindrome = "Niagara. O roar again!";
char aChar = anotherPalindrome.charAt(9);

Az indexelés 0-val kezdődik, tehát a 9-es indexű karakter az ’0’, mint ahogy a következő ábra is mutatja:

charAt

Használjuk a charAt függvényt, hogy megkapjuk a megfelelő indexű karaktert.

Az ábra is mutatja, hogy hogyan lehet kiszámítani egy String-ben az utolsó karakter indexét. Ki kell vonni a length() függvény visszatérési értékéből 1-et.

Ha több, mint egy karaktert szeretnénk megkapni a String-ből, StringBuffer-ből vagy StringBuilder-ből, akkor a substring függvényt kell használni. A substring-nek két fajtája van, amit az alábbi táblázat is mutat:

  • String substring(int)
  • String substring(int, int)

Visszatérési érték egy új String, ami az eredeti sztring részének másolata. Az első paraméter az első karakter indexe (ahonnan kérjük a karaktereket), a második int paraméter pedig az utolsó karakter indexe (ameddig kérjük)-1. A substring hosszát megkapjuk, ha a második paraméter értékből kivonjuk az első paraméter értékét. Ha nem adjuk meg a második paramétert, akkor az eredeti String végéig történik a másolás.

Az alábbi forráskód a Niagara tükörmondatból ad vissza egy részletet, ami a 11. indextől a 15. indexig tart, ez pedig a „roar” kifejezés:

String anotherPalindrome = "Niagara. O roar again!";
String roar = anotherPalindrome.substring(11, 15);

substring