Jelenlegi hely

5.4. Összefoglalás

Egy kifejezés változók, operátorok és metódushívások sorozata (a nyelv szintaxisát figyelembe véve), amely egy értéket ad vissza. Írhatunk összetett kifejezéseket is egyszerűbbekből összeállítva mindaddig, amíg a magában foglalt, az operátorokhoz szükséges adattípusok megfelelőek. Ha összetett kifejezést írunk, akkor kifejezetten figyelnünk kell a zárójelezésre és arra, hogy mely operátoroknak kell kiértékelődniük elsőként.

Ha nem használjuk a zárójelezést, akkor a Java platform az operátorok precedenciája szerint értékeli ki az összetett kifejezést. A korábbi táblázat mutatja be a Java platformban megtalálható operátorok precedenciáját.

Az utasítás egy konkrét utasítási egységet valósít meg, amelyet pontosvessző zár le (;). Az utasításoknak három fajtája van: kifejezés utasítások, deklarációs utasítások, végrehajtás-vezérlő utasítások.

Nulla vagy több utasításból a kapcsos zárójelek segítségével blokkokat alakíthatunk ki: { és }. Habár nem szükséges, ajánlott az alkalmazása akkor is, ha a blokk csak egy utasítást tartalmaz.