Jelenlegi hely

1.4.4 Osztályok és objektumok használata

A példaalkalmazásunk egy nagyon egyszerű Java program, ezért nincs szüksége arra, hogy más osztályokat alkalmazzunk, a képernyőre írást kivéve. Összetettebb programok használni fognak más segítő osztályokat.

A HelloWorld alkalmazás egyedül a System osztályt használja. Ez az osztály rendszer-független hozzáférést tesz lehetővé a rendszerfüggő szolgáltatásokhoz.

Példánkban egy osztályváltozó (out) példány metódusát (println) hívjuk meg.

Osztálymetódusok és változók használata

A System.out a System osztály out változójának a teljes neve. (A System osztályból soha nem fog példányosítani az alkalmazásunk, csupán az osztály nevével tudunk hivatkozni a tagjaira. Ez azért van, mert az out osztályváltozó (static), és az osztályhoz van kapcsolva, nem egy példányhoz.

Példánymetódusok és változók használata

Azokat a metódusokat és változókat, amelyek nem az osztályhoz, hanem egy konkrét objektumpéldányhoz vannak kapcsolva, példánymetódusoknak vagy példányváltozóknak nevezzük.

Az out osztályváltozó, a PrintStream osztály egy példányára hivatkozik, és megvalósítja a standard kimenetet. Amikor a System osztály betöltődik, a PrintStream osztály példánya jön létre, és System.out változó néven hivatkozhatunk rá. Most már van egy példányunk, meg tudjuk hívni a példánymetódusát:

System.out.println("Hello World!");

Ahogy látszik, a példánymetódusok és változók használata hasonló az osztálymetódusok és változók működéséhez.

A Java fordító megengedi egy lépésben a többszörös hivatkozást:

System.out.println("Hello World!");