Jelenlegi hely

1.3. Mire jó a Java technológia?

A java korábbi időszakában a legtöbb Java platformra készült program asztali alkalmazás vagy applet volt. Ha a weben szörfözünk, találkozhatunk appletekkel. Az applet olyan program, amely bizonyos megszorításokkal futtatható Javát ismerő böngészőben. Kezdetben ezt látványos grafikai effektusok készítésére használták. Mára ez a felhasználás visszaszorult, és viszonylag ritkán találkozhatunk appletekkel.

Az eredeti célja szerint a Java magas szintű programozási nyelv és erős szoftverplatform kíván lenni. A gazdag osztálykönyvtár segítségével nagyon sokféle programot készíthetünk.

Az asztali alkalmazás olyan program, amely közvetlenül a Java platformon (pl. nem böngészőben) futtatható. Az alkalmazások speciális fajtája szerverként fut, hálózati klienseket kiszolgálva. Például lehet webszerver, proxy-szerver, levelező szerver vagy nyomtató szerver.

Szintén speciális program a szervlet (servlet). Szerver oldalon fut, de nem önállóan, hanem egy szerver-futtatókörnyezet részeként. Pl. egy portált ki lehet szolgálni néhány szervlet együttesével, vagy akár egyetlen szervlettel. Ebben az esetben a szervlet a webszerver részeként fut. A szervletek hasonlóak az appletekhez, mivel futásidejű kiterjesztései a (szerver) alkalmazásoknak.

A mobil telefonon, kézi számítógépen futó alkalmazást midletnek hívjuk.

(Bár nem az Oracle fejleszti, az Android platformra is döntően Java nyelven készítik az alkalmazásokat.)

Hogyan nyújtja az API ezt a sokféle támogatást? Szoftverkomponensek csomagjaiként, amelyek sokféle feladatot ellátnak. A Java platform minden teljes implementációja (például a midlet futtatókörnyezet nem teljes) rendelkezik a következő tulajdonságokkal:

  • Alap összetevők: objektumok, sztringek, szálak, számok, I/O, adatstruktúrák, dátum és időkezelés, stb.
  • Appletek: a szokásos felhasználások
  • Hálózatok: URL, TCP, UDP, socket-ek, IP címzés
  • Nemzetközi programozás: Segítség az egész világon használható alkalmazások írásához. A programok könnyedén tudnak alkalmazkodni a helyi sajátosságokhoz, és többféle nyelven kommunikálni a felhasználókkal
  • Biztonság: alacsony és magas szintű védelem, beleértve az elektronikus aláírást, titkos-, és nyilvános kulcsú titkosítást, hozzáférés-szabályozást és azonosítást
  • Szoftver komponensek: a JavaBeans használatával könnyen összeilleszthető komponenseket fejleszthetünk
  • Objektum szerializáció: lehetővé teszi a könnyűsúlyú perzisztenciát és az RMI‑t
  • JDBC: relációs adatbázis-kezelők széles köréhez nyújt egységes elérési felületet

A Java platform ezen felül tartalmaz API-t a 2D és 3D grafikához, szerverekhez, telefóniához, beszédfeldolgozáshoz, animációhoz stb.