A platform hardver vagy szoftverkörnyezet, ahol a programok futnak. A legtöbb platform a hardvert és az operációs rendszert jelenti. A Java platform annyiban különbözik a legtöbb más platformtól, hogy teljesen szoftverplatform, és más hardver alapú platformokra épül. A Java platform két komponensből áll:

  • Java VM
  • Java API

A Java API igen sok (több ezer) használatra kész szoftverkomponenst tartalmaz: csomagokba szervezett osztályokat és interfészeket.

A következő ábra bemutatja a Java platform működését.

Java platform működése

A natív kód olyan kódot jelent, amelyik a hardveren közvetlenül futtatható. A platformfüggetlen Java kód valamivel lassabb, mint a natív kód. Azonban jó fordítóval, optimalizált értelmezővel, és JIT bájtkód fordítóval a különbség elég kicsi lehet. A mai futtatókörnyezetek már tartalmazzák a JIT (Just in time) fordítót, amivel az első futtatás előtt natív kódra fordul a bájtkód, így a további futások során már közvetlenül a natív kód futtatható.

Megjegyzés: Az előzőek következménye, hogy egy Java alkalmazás első futtatása több ideig tarthat, de a további futtatásoknál ez az időveszteség nem fog jelentkezni.