Jelenlegi hely

1.1.1 Az első alkalmazás létrehozása

A fejlesztés menetét jól mutatja a következő ábra: a forrásállományból a fordítás hatására előálló bájtkódot (bytecode) különböző (Java Virtuális Gépet, JVM-et tartalmazó) operációs rendszeren tudjuk futtatni.

HelloWorldApp

Az első program (HelloWorldApp) egyszerűen kiírja a képernyőre a Hello World! üzenetet. A következő lépések szükségesek:

Hozzunk létre egy forrásállományt

A forrásállomány egyszerű szöveges állomány a Java nyelv szintaxisa szerint. A Java forrásállomány kiterjesztése .java.

Megjegyzés: Unicode (egész pontosan UTF) kódolású forráskód is használható!
(A Unicode kódolás két bájton tárol egy-egy karaktert, így a legtöbbet használt nyelvek legtöbb betűje és írásjele ábrázolható vele.)

Az első programunk:

public class HelloWorldApp {
    public static void main(String[] args) {
        System.out.println("Hello World!");
    }
}

Mentsük el a programot HelloWorldApp.java néven.

Megjegyzés: A Java nyelvben és az állománynévben is különbséget kell tenni kis-, és nagybetű között, függetlenül a Windowsban megszokott lazaságtól.

Fordítsuk le a forrásállományt bájtkódra

  • A javac (bin\javac.exe) fordító a szövegből olyan utasításokat állít elő, amelyeket a JVM (Java Virtual Machine, Java virtuális gép) végre tud hajtani. A bájtkódú programállomány kiterjesztése .class.
  • Nyissunk meg egy parancssor ablakot (Start menü / Futtatás / cmd.exe), majd állítsuk be az aktuális könyvtárat a Java bin alkönyvtárára (pl. cd ”C:\Program Files\ jdk1.6.0_01\bin”).
  • Indítsuk el a javac fordítót: javac HelloWorldApp.java. (Bizonyos esetekben szükség lehet a forrásállomány teljes elérési útjának megadására.)

Futtassuk a programot tartalmazó bájtkód állományt

A Java értelmező (bin\java.exe) a számítógépre telepített Java VM számára értelmezi a bájtkódú program utasításait, a VM pedig futtatja azokat.

Gépeljük be (kiterjesztés nélkül):

java HelloWorldApp

Ha mindent jól csináltunk, megjelenik a konzol ablak következő sorában a program üdvözlete.