Jelenlegi hely

1.1. Az első csésze kávé

A Java programok készítéséhez szükségünk lesz a következőkre:

Java fejlesztőkörnyezet (Java SE Development Kit)

A JDK-t (Java SE Development Kit) a http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/index.html címről tölthetjük le, majd értelemszerűen telepítsük is. (Fontos, hogy a JDK-t, és ne a JRE-t töltsük le!) Ha NetBeanst szeretnénk használni, érdemes eleve az integrált verziót (NetBeans with JDK 8) letölteni és telepíteni. (Bár meg kell jegyezni, hogy a tapasztalatok szerint stabilabb megoldás először a JDK-t, majd a NetBeanst telepíteni.)

JDK letöltéseJDK és NetBeans letöltése

A telepítés a Windowsban megszokott egyszerűséggel történik, általában elegendő a Next gombra kattintani.

Telepítés

Fogadjuk el a jogi feltételeket:

Jogi feltételek

Telepítsünk a megadott könyvtárba:

Telepítési könyvtár megadása

A NetBeans számára is maradjon az alapértelmezett könyvtár:

NetBeans telepítési könyvtár

A frissítések figyelését hagyjuk bekapcsolv

jdk_netbeans_telep_5.png

Dokumentáció

A Java fejlesztőkörnyezeten kívül érdemes beszerezni (bár a fordításhoz közvetlenül nem szükséges) az API (Application Programming Interface) dokumentációt is (szintén az előző letöltési oldalról indulva). Ez a Java platformon használható több ezer osztály igen részletes dokumentációját tartalmazza. Természetesen online is elérhető a dokumentáció, pl. a http://docs.oracle.com/javase/7/docs/api/ címen.

Szövegszerkesztő, integrált fejlesztőkörnyezet

Bármilyen editor megfelel a jegyzettömbtől (Notepad) az összetett programozói editorokig. De a legkönnyebb talán az Oracle által hivatalosan támogatott Netbeans használata.

Betöltés folyamatban

A program kissé lassan indul. A kezdőképernyő:

Kezdőképernyő

A Jegyzet 25. fejezetében három népszerű editor használatához találnak tippeket. (E fejezet példái a parancssori fordítás-futtatás kissé nehézkes módszerét mutatják be.)