26. Java fejlesztőeszközök

Bármelyik fejlesztőeszközt is választjuk, telepítsük először a fejlesztőkörnyezetet és a dokumentációt az 1.1 fejezetben leírt módon.

26.1. JCreator

A JCreator Java programozásra alkalmas editor. A program letölthető a http://www.jcreator.com/download.htm címről. A Pro változat 30 napig működő demó, de letölthető a korlátlan ideig használható (freeware), bár némileg kevesebb tudású Lite Edition változat is.

JCreator

26.2. Netbeans

A Netbeans a Sun saját fejlesztőkörnyezete a Java platformokhoz.

A J2SE változattal közös csomagban is letölthetjük, így a telepítés is nagyon egyszerű lesz. (A közös csomag a Sun honlapjáról tölthető le.)

A http://www.netbeans.org/ címről nem csak az alapcsomagot, hanem különböző összeállításokat és kiegészítőket is letölthetünk. Ha nem a J2SE-vel közös csomagot telepítjük, akkor (a JCreatorhoz hasonlóan) a Netbeanst érdemes később telepíteni.

26.2.1 Alapvető használat

Ebben a részben egy egyszerű alkalmazás készítésének lépéseivel ismerkedünk meg.

Projekt létrehozása

A Netbeans indítása után File > New Project:

Új projekt létrehozása

Egy alapvető Java projekthez a General csoport Java Application eleme alkalmas.

Java Application

Következő lépésként a projekt nevét és elérési útját kell megadnunk.

(A projekt alkalmas arra, hogy egy több osztályból álló alkalmazás forrásállományit egy egységként kezeljük.)

Beállíthatjuk projektünket elsődlegesnek (Main project), és megadhatjuk a fő osztályunk nevét is:

Projekt beállítások

A varázsló futásának eredménye jól látható a következő képen:

A létrehozott projekt eredménye

26.3. Eclipse

Az Eclipse egy több platformon (Windows mellett Linux, Solaris, AIX, HP-UX, Mac OS-X) rendelkezésre álló, több programozási nyelvet (Java, PHP, C/C++, stb.) támogató és többfajta fejlesztői környezetben (asztali alkalmazásfejlesztés, webfejlesztés, mobil alkalmazásfejlesztés, UML2 szerkesztés, vizuális szerkesztés stb.) alkalmazható nyílt forrású szoftverfejlesztő projekt.

Eclipse

Ebben a fejezetben a Java fejlesztéshez szükséges minimális alapismeretekről lesz szó.

Megjegyzés: Az Eclipse igényli a Java SDK telepítését, tehát az 1. fejezetben ismertetett módon először a fejlesztőkörnyezetet kell letölteni és telepíteni!

26.3.1 Alap tulajdonságok

Az Eclipse egy teljesen a felhasználó igénye szerint kialakítható felülettel rendelkezik (melyet perspektívának hívnak), egyszerű (fogd és vidd) felületen átpakolhatjuk a megnyitott ablakokat (nézeteket). Több felületet is kialakíthatunk magunknak az éppen aktuális munkától függően (programozás, HTML szerkesztés, stb.), melyek között a rendszer automatikusan is tud váltani, illetve mi is váltogathatunk.

Számos nézet áll rendelkezésünkre alapkiépítésben, illetve ezek listája beépülő modulokkal tovább bővíthető. Ilyen a szerkesztőmező és a projekt fájlok listája (navigator) mellett a problémák, tennivalók listája, a kivonat doboz (az aktuális állomány váza: XML szerkezet, vagy a függvények listája, stb.).

A beépített szerkesztő főleg Java és kapcsolódó kódszínezéseket támogat, de ezt a Colorer plugin segítségével kiegészíthetjük: így rengeteg nyelv áll rendelkezésünkre, illetve ha nem találunk egyet, XML leírók segítségével kibővíthetjük a rendszert.

A színezett kódrészletek

26.3.2 Az Eclipse beszerzése és üzembe helyezése

Java fejlesztéshez mindenekelőtt a http://www.eclipse.org/downloads/ oldalról le kell tölteni az Eclipse SDK nevű termék legfrissebb stabil verzióját. Mivel a letöltött állomány egy ZIP formátumú tömörített állomány, kézzel kell kicsomagolnunk, pl. a C:\eclipse könyvtárba.

További telepítésre nincs szükség, csupán az indítás után néhány alapbeállítást (konfigurálást) kell megtenni. Ízlés szerint parancsikont is lehet létrehozni az Exclipse.exe számára.

Az első futtatás alkalmával be kell állítanunk a munkaterületünket, vagyis ki kell jelölnünk azt a könyvtárat, ahol a fejlesztéshez kapcsolódó állományainkat tárolni szeretnénk. A későbbiekben itt hozhatunk létre projekteket, amelyek más-más alkönyvtárban jönnek létre.

A konfigurálás első lépéseként a Java fejlesztőkörnyezet kell beállítanunk: Window > Preferences, majd Java > Installed JREs. Itt jó esetben a telepített futtatókörnyezetet fel is ajánlja. Szükség esetén lehet módosítani is a beállításokat.

A fejlesztőkörnyezet beállítása

Érdemes még átnézni a General > Wokspace és az egyéb General beállításokat is.