1.1. Az első csésze kávé

A Java programok készítéséhez szükségünk lesz a következőkre:

Java fejlesztőkörnyezet (Java SE Development Kit)

A JDK-t (Java SE Development Kit) a http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/index.html címről tölthetjük le, majd értelemszerűen telepítsük is. (Fontos, hogy a JDK-t, és ne a JRE-t töltsük le!) Ha NetBeanst szeretnénk használni, érdemes eleve az integrált verziót (NetBeans with JDK 8) letölteni és telepíteni. (Bár meg kell jegyezni, hogy a tapasztalatok szerint stabilabb megoldás először a JDK-t, majd a NetBeanst telepíteni.)

JDK letöltése JDK és NetBeans letöltése

A telepítés a Windowsban megszokott egyszerűséggel történik, általában elegendő a Next gombra kattintani.

Telepítés

Fogadjuk el a jogi feltételeket:

Jogi feltételek

Telepítsünk a megadott könyvtárba:

Telepítési könyvtár megadása

A NetBeans számára is maradjon az alapértelmezett könyvtár:

NetBeans telepítési könyvtár

A frissítések figyelését hagyjuk bekapcsolv

jdk_netbeans_telep_5.png

Dokumentáció

A Java fejlesztőkörnyezeten kívül érdemes beszerezni (bár a fordításhoz közvetlenül nem szükséges) az API (Application Programming Interface) dokumentációt is (szintén az előző letöltési oldalról indulva). Ez a Java platformon használható több ezer osztály igen részletes dokumentációját tartalmazza. Természetesen online is elérhető a dokumentáció, pl. a http://docs.oracle.com/javase/7/docs/api/ címen.

Szövegszerkesztő, integrált fejlesztőkörnyezet

Bármilyen editor megfelel a jegyzettömbtől (Notepad) az összetett programozói editorokig. De a legkönnyebb talán az Oracle által hivatalosan támogatott Netbeans használata.

Betöltés folyamatban

A program kissé lassan indul. A kezdőképernyő:

Kezdőképernyő

A Jegyzet 25. fejezetében három népszerű editor használatához találnak tippeket. (E fejezet példái a parancssori fordítás-futtatás kissé nehézkes módszerét mutatják be.)

1.1.1 Az első alkalmazás létrehozása

A fejlesztés menetét jól mutatja a következő ábra: a forrásállományból a fordítás hatására előálló bájtkódot (bytecode) különböző (Java Virtuális Gépet, JVM-et tartalmazó) operációs rendszeren tudjuk futtatni.

HelloWorldApp

Az első program (HelloWorldApp) egyszerűen kiírja a képernyőre a Hello World! üzenetet. A következő lépések szükségesek:

Hozzunk létre egy forrásállományt

A forrásállomány egyszerű szöveges állomány a Java nyelv szintaxisa szerint. A Java forrásállomány kiterjesztése .java.

Megjegyzés: Unicode (egész pontosan UTF) kódolású forráskód is használható!
(A Unicode kódolás két bájton tárol egy-egy karaktert, így a legtöbbet használt nyelvek legtöbb betűje és írásjele ábrázolható vele.)

Az első programunk:

public class HelloWorldApp {
    public static void main(String[] args) {
        System.out.println("Hello World!");
    }
}

Mentsük el a programot HelloWorldApp.java néven.

Megjegyzés: A Java nyelvben és az állománynévben is különbséget kell tenni kis-, és nagybetű között, függetlenül a Windowsban megszokott lazaságtól.

Fordítsuk le a forrásállományt bájtkódra

  • A javac (bin\javac.exe) fordító a szövegből olyan utasításokat állít elő, amelyeket a JVM (Java Virtual Machine, Java virtuális gép) végre tud hajtani. A bájtkódú programállomány kiterjesztése .class.
  • Nyissunk meg egy parancssor ablakot (Start menü / Futtatás / cmd.exe), majd állítsuk be az aktuális könyvtárat a Java bin alkönyvtárára (pl. cd ”C:\Program Files\ jdk1.6.0_01\bin”).
  • Indítsuk el a javac fordítót: javac HelloWorldApp.java. (Bizonyos esetekben szükség lehet a forrásállomány teljes elérési útjának megadására.)

Futtassuk a programot tartalmazó bájtkód állományt

A Java értelmező (bin\java.exe) a számítógépre telepített Java VM számára értelmezi a bájtkódú program utasításait, a VM pedig futtatja azokat.

Gépeljük be (kiterjesztés nélkül):

java HelloWorldApp

Ha mindent jól csináltunk, megjelenik a konzol ablak következő sorában a program üdvözlete.