Jelenlegi hely

22.2 URL-ek kezelése

Ha már szörfözött a weben, kétségtelenül hallott már az URL-ről, és használta is a HTML oldalakhoz való hozzáférésekhez. A legegyszerűbb arra gondolni, hogy az URL egy fájlra mutat a weben, azonban ez nem teljesen helyes megállapítás. Az URL más erőforrásokra is tud mutatni, például adatbázis lekérdezésekre és parancs kimenetekre.

Definíció: az URL (Uniform Resource Locator) az interneten található erőforrásokra tud hivatkozni.

A következő ábra egy olyan URL-t mutat, ami a Java weboldalára mutat, amit a Sun Microsystems üzemeltet:

URL Összetevői

Ahogy látszik is, az URL két fő komponensből tevődik össze:

  • Protokollazonosító (Protocol identifier)
  • Erőforrás neve (Resource name)

Jegyezzük meg, hogy a protokoll azonosító és az erőforrás neve kettősponttal és két perjellel van elválasztva. A protokoll azonosító azt a protokollt jelzi, ami eléri a kívánt erőforrást. A fenti példa a Hypertext Transfer Protocol-t (HTTP) használja, amit weboldalak eléréséhez használunk. A HTTP csak egy a sok különböző protokoll közül. Használjuk még a File Transfer Protocol-t (FTP), a Gopher, File, News protokollokat.

Az erőforrás neve tartalmazza az erőforrás pontos címét. A formája függ a használt protokolltól, de a legtöbb protokoll esetében az erőforrás nevében benne van az alábbi komponensek közül legalább egy.

Hosztnév A gép neve, amelyen az erőforrás van
Fájlnév Az elérési út neve a hoszton
Portszám Az a portszám, amelyikre csatlakozni akarunk
Hivatkozás (horgony) Ha a fájlon belül akarunk elérni valamit

A legtöbb protokollnál a hosztnév és a fájlnév kötelező, míg a portszám és a hivatkozás csak opcionális. Például az erőforrás név egy HTTP típusú URL-ben megad egy szervert a hálózaton (hosztnév) és a dokumentum elérési útját a gépen (fájlnév), esetleg megad egy portszámot és egy hivatkozást (horgonyt). A Java weboldal URL-ben a java.sun.com a hosztnév.