Jelenlegi hely

22.1.3 A portokról általánosságban

Ha nagyvonalakban akarunk beszélni, azt mondjuk, a számítógép egy egyszerű fizikai kapcsolaton keresztül kapcsolódik a hálózatra. Minden adat ezen a kapcsolaton keresztül érkezik, bár az adatok a számítógép különböző programjait használják. Honnan tudja a számítógép, hogy melyik alkalmazásnak melyik adatot kell továbbítani? A portok használata által.

Az adat, amit az interneten keresztül küldenek, el van látva címzési információval, ami azonosítja a célszámítógépet és a portját. A számítógép a 32 bites IP címmel van azonosítva, melyet arra használunk, hogy az adat a megfelelő számítógépre érkezzen meg. A portot egy 16 bites számmal azonosítjuk, amit a TCP vagy UDP arra használ, hogy az adat a megfelelő programhoz jusson.

A kapcsolat alapú kommunikációnál, mint amilyen a TCP, a szerver program leköt egy foglalatot egy jellemző portnak. Ennek eredményeképpen a szerver megkap minden adatot, ami ezen a porton keresztül érkezik. A kliens ezután kommunikálhat a szerverrel a megadott porton keresztül, amit az alábbi ábra illusztrál:

Server-Client TCP

Definíció: a TCP és az UDP protokollok portokat használnak, hogy a bejövő adatokat a számítógép megfelelő programjai felé irányítsák.

Az adatcsomag alapú kommunikációnál, mint amilyen az UDP, az adatcsomag csomagok tartalmazzák a célállomás portszámát, és az UDP irányítja a megfelelő helyre a csomagot.

Csomagok portra irányítása

A portok a 0 - 65535 intervallumba kell, hogy essenek, mivel 16 bites számként vannak ábrázolva. A 0 és 1023 közötti portok fent vannak tartva olyan ismert szolgáltatásoknak, mit például a HTTP vagy az FTP vagy más rendszerszolgáltatás. Ezeket a portokat jól ismert portoknak hívjuk. A saját programjainknak nem szabad lekötni őket.