Ha két program megbízhatóan akar egymással kommunikálni, létrehoznak egy kapcsolatot, és ezen keresztül küldik az adatokat, hasonlóan a telefon működéséhez. A TCP – akár egy telefontársaság – garantálja, hogy az adat, amit küldünk, helyes sorrendben (!) megérkezik a vevőhöz. Ha ez nem sikerül, hibajelzést küld vissza.

A TCP egy megbízható pont-pont csatornát ad azoknak az alkalmazásoknak, amelyek megbízható kapcsolatot kívánnak meg. Ilyen alkalmazások például: Hyper Text Transfer Protokoll (HTTP), File Transfer Protokoll (FTP) és a Telnet. A hálózaton átküldött és fogadott adatok sorrendje elengedhetetlen az alkalmazások helyes működéséhez. Mikor a HTTP-t egy URL-ből való olvasáshoz használjuk, az adatokat olyan sorrendben kell kiolvasnunk, ahogy azt küldték, különben könnyen lehetne az eredmény egy összekuszált HTML fájl, hibás ZIP fájl, vagy valami más érvénytelen információ.

Definíció: a TCP (Transmission Controll Protocol) egy kapcsolat alapú protokoll, ami az adatok megbízható folyamát adja két számítógép között.